Mořské řasy si pro svoje příznivé účinky na lidské zdraví našly čestné místo ve většině asijských pokrmů. Ne nadarmo se lidé dožívají největšího věku právě na Asijském kontinentu. V čem tedy tkví jejich tajemství?
Na trhu najdete nespočet druhů řas, různě zbarvené a s širokou škálou využití, chutí a nutričních hodnot. Pokud bychom se mezi nimi chtěli přeci alespoň trochu orientovat, nejjednodušší je rozdělit řasy podle barev: hnědé, zelené a červené.
Nutriční hodnoty řas
Řasy obsahují velmi malý obsah kalorií a mají velmi slanou chuť, mohou se tak používat jako zdravější náhrada běžné soli, která má více sodíku. I co se týče bílkovin, na tom nejsou řasy špatně, některé druhy dokonce obsahují stejné množství bílkovin jako kvalitní hovězí maso. Ovšem mořskými řasy nelze zcela nahradit maso, jelikož stravitelnost řas se liší druh od druhu a nejsou tak spolehlivou a vyváženou náhradou. Kelpa Nakliceno neboli chaluha bublinatá dosahuje skvělých výsledků při hubnutí a správné funkci střev.
Řasy obsahují i vysoký obsah vlákniny, ta pomáhá tělu při trávení a navozuje pocit sytosti. Zelené řasy jsou také bohaté na alginát, který dokáže přirozenou formou ovlivňovat chuť k jídlu. Je tedy skvělou surovinou na podporu hubnutí a zdravého životného stylu. V neposlední řadě řasy obsahují vysoké množství polysacharidů, které zlepšují funkci trávicího systému a navozují pocit sytosti.
Negativní stránky konzumace
Asi největším problémem je vysoká koncentrace těžkých kovů v řasách. Množství těchto kovů se odvíjí od výskytu a míry znečištění vody. Z tohoto pohledu je lepší konzumovat řasy coby koření, které chutně dochutí nejrůznější pokrmy, saláty i polévky. Jejich konzumace je prospěšná v přiměřeném množství, celá miska k obědu je vzhledem k vysokému obsahu stopových prvků už příliš. Ideální je konzumovat řasy jednou až dvakrát týdně, coby příloha.