Máte rádi zeleninu, která je křehká, křupavá a šťavnatá? Kdo by neměl! Skvělá zpráva pro vás jistě je, že nyní si ji můžete vypěstovat sami ve vlastní režii, a to i v případě, kdy nevlastníte ani metr čtvereční půdy.
Stačí, kdy si pořídíte semena fazolí mungo, která budete posléze klíčit.
A jaký je postup?
Nejprve musíte semínka nechat pořádně nabobtnat. Proto je vložte do nádoby, ve které je zalijete vodou. Voda by měla semena nejen přesahovat, ale musí zde vzniknout i určitá rezerva, neboť semínka mnoho vody nasají. Ideální bude, když je takto ponořená pod vodou ponecháte přes noc.
Nabobtnalá semena posléze slijte, a poté několik dní pouze udržujte vlhká. Uvidíte, že brzy začnou klíčit. Jakmile se objeví první lístky, anebo jakmile výhonky dosáhnou vámi preferované velikosti, můžete sklízet.
Pochoutka, kterou si zamilujete
Jisté je, že vám mladé výhonky mungo fazolí zachutnají. Jsou křehké, křupavé, a také obsahují řadu hodnotných živin pro zdraví. K těm se řadí například vitamíny B a E, draslík, železo, hořčík a další minerály, anebo dobře stravitelné bílkoviny a důležitá vláknina. Proto není divu, že právě tyto výhonky mají příznivý vliv na zdraví a velmi je ocení také všichni ti, kteří chtějí podpořit dobrou funkci oběhové soustavy a imunitu, a snížit cholesterol.
V kuchyni s využitím malých fazolek a jejich výhonků jistě nebudete mít žádný problém. Možná zmizí jen tak, bez jakékoli úpravy. A pokud ne, skvěle se hodí do salátů a pomazánek, vytvoříte z nich dokonalá asijská jídla. A pokud vám náhodou bude scházet inspirace, neváhejte se za ní vydat na internet.
Kam se vydat na nákupy?
Tento druh fazolí je dobře dostupný, ať už vyrazíte do prodejny s potravinami, do drogerie anebo na internet. To jediné, na co si musíte dát pozor je, abyste nekoupili chemicky ošetřená semena. V tomto případě se sázka na kvalitu vyplatí.